Spar på varmen

Enhver idiot kan skrue ned for varmen og sidde forfrosset foran TVét, det er der ikke noget behageligt i og du kan meget nemt spare på varmen på helt andre måder, hvor komforten ikke forsvinder.

Juster din varme

Bor du i en lejlighed, kan du ikke justere ret meget, du kan på hver radiator stille den til 2,5 / 3 og gøre det i hele lejligheden. Sørg for dørene står åbne og luft ud i minimum 5 minutter hver dag.

TIP:
Fugtig luft varmes langsomt op og derfor er det en god ide, at gå i bad med åbne vinduer i badet (hvis der er vinduer). Luk døren fra badeværelse ind til resten af boligen, så den fugtige luft ikke bare fordeles i hele boligen.

Juster din fjernvarme

Har du fjernvarme i en lejlighed, så bør du faktisk ikke pille ved det, men du kan tjekke at fremløbstemperaturen er godt høj, den skal gerne ligge på omkring 65 grader.

Du kan også se om tilbageløbstemperaturen ligger lavt og jævnt. Den må gerne ligge på omkring 30 – 40 grader.

Ligger tilbageløbstemperaturen på en meget høj temperatur, kan det skyldes meget dårlig isolering, ringe vinduer, der ikke slutter tæt eller defekte termostater på flere af dine radiatorer.

Når du skruer helt op på 5 på en radiator, bør du kunne høre det nærmest med det samme – Der vil kommen en susen fra vandet, der hurtigt kommer gennem radiatoren til den er helt varm.

Sker det ikke når du skruer helt op, så har termostaten sat sig pga rust og den skal masseres.

Du kan forsøge at skrue op og ned hurtigt, altså frem og til bage meget hurtigt.

Har det ikke rigtigt nogen effekt så tag fat omkring hele ventilen og hiv den af, der sidder en rig du skal trække i.

Når du har fået den af, kan du se en stift af metal (som en nål) den skal du nu trykke ind masser af gange, så den rust der er inde i ventilen falder af, så skub og mas gerne mange gange og gerne lidt voldsomt.

Brug mindre varmt vand

Mange tænker ikke på at det vand der bruges under et bad eller når der skylles af i køkkenet, ja det er også varmt vand fra fjernvarmen (varmen er, naturligvis ikke vandet).

Du kan spare rigtigt meget ved at tage kortere bade og slet ikke skylle af.

Køb eventuelt en sparebruser, der laver tyndere om kraftigere stråler.

Få monteret en billig luft til vand varmepumpe og få adgang til billig varme med det samme – Nærvarme står for finansieringen

Dig uden fjernvarme

Ingen fjernvarme?

Ja, så kan du jo have gasfyr, træpillefyr, oliefyr eller elvarme.

Her er der naturligvis muligheder for at spare på hver enkelte installation, men som udgangspunkt vil det på lang sigt give mening at skifte til en luft til vand varmepumpe eller jordvarme, hvis det er muligt i boligen.

Det kan være ret dyrt at skifte og derfor skal du naturligvis også indregne den store udgift ti ludskiftning af varmekilde.

Forventer du kun at blive boende i 5 år, ja så giver det nok ikke mening af skyde 200.000 i en ny varmekilde – og dog, gør du det vil du opleve at boligen stiger det samme i værdi og bliver enormt meget lettere at sælge.

Men det kræver naturligvis du har beløbet stående – eller alternativt kan låne det meget billigt.

Skifter du fra elvarme, så giver det nærmest mening lige meget om du låner eller ej, der er Så meget at spare, at en ny varmekilde ret hurtigt vil være tjent hjem via lavere varmeudgifter.

Det samme gælder et gammelt oliefyr, men har du derimod en ret ny træpille kedel, ja så vil det være mere hensigtsmæssigt, at bruge tid på at finde de billigste træpiller overhovedet og skrue lidt ned i boligen / tage kortere bade.

En mulighed kunne også være nye radiator termostater med indbygget natsænkning. Natsænkning kan spare omkring 25% og det bliver til voldsomt meget om året.

De fleste vælger dog at natsænke så det kun giver omkring 15 – 20% – så bibeholdes komforten.
Du handler ganske enkelt om at skrue op på normal temperatur 30 minutter før I står op, så der ikke er pisse koldt over det hele – Det samme om aftenen, ikke noget med at slukke kl.22, men måske skrue lidt ned og kl.00 helt ned til 15%.

Er alt isoleret?

Bor du i lejlighed, er der ikke noget at hente på efterisolering, det må man slet ikke begynde på.

Men har du en andelsbolig eller et hus, ja så kan der være enorme gevinster ved at efterisolere.
Men du skal slev i sving, før du tjener godt på det.

Hyrer du et firma til at efterisolere, ja så ryger alt fortjenesten til at betale dem.

Så tjek på loftet om der er isolere med 400 mm og se om du kan spotte hvad der er i dine vægge, er der overhovedet noget?

Er der ikke hulmursisoleret kan du spare kassen.

På loftet kan du nemt slev ligge ekstra bats oven på de eksisterende og måske forhøje gangbroen, så den kommer 20 – 30 cm højere op.

Det tager ikke mere end et par dag og det sparer sig selv hjem år for år.

Hulmursisolering er lidt mere avanceret, her kan du vælge at få et firma til at blæse isolering ind eller ud kan købe isolerende flamingokugler selv og hælde dem ned fra loftet i mellemrummet.

Der skal rent mange poser med flamingokugler til , men det er .langt billigere slev at ordne opgaven, hvis du sørger for at finde kuglerne billigt online.

Isoler, der hvor I opholder jer

Har i loft og kælder, ja så brug energien, der hvor I opholder jer.

Der er ingen grund til at gå amok med kælderisolering, hvis I aldrig er i kælderen.

Luk døren, det er nok – alt muligt vægisolering og opgravelse af gulv i kælderen vil ikke give jer besparelser, der kan tjene udgiften hjem, hvis I ikke bruger kælderen aktivt.

Så er det langt billigere bare at skrue op for varmen, når i er i kælderen og slukke igen bagefter.

Det samme gælder naturligvis øverste etage. Er I der aldrig, jamen så luk døren og sæt eventuelt en skydedør op i stuen, så varmen ikke fiser op på øverste etage.